Bismarckplatz

CUSTOMER

BEE Bismarckplatz Essen Development Company Ltd.

ARCHITECT

AVE-M Architects

USE

Bank

Year

2009 — 2010

SHORT DESCRIPTION

Forward-looking link to the past. During the refurbishment of the Bundesbahn headquarters at Bismarckplatz in Essen, which has been vacant since 2003, great importance was attached to ecology and energy efficiency. The multifunctional building envelope created there features high-performance solar, thermal and sound insulation glazing that reduces energy consumption to a minimum - supplemented by variable thermal insulation and hollow chamber web technology. Existing building fabric and new façade technology were combined by means of a discreet architectural language, thus reviving the old silhouette of the building by pairing windows modeled on the original construction with the profile slenderness of a mullion-and-transom façade. To this end, above the entrance is a glass-and-steel structure whose glass elements have been imprinted with a motif from the building's historic gable. The completed building will serve Deutsche Bank as a service center.

Our services

  • Aluminium windows
  • P/R facade
  • Plastic windows
  • Sun protection: external venetian blind with motor, 80 mm slat, not perforated
  • Revolving door

PUBLICATIONS

Are you looking for detailed information about this project? In this section you will find all publications that are available for the project. In our detail-Broschure you will find general information, as well as constructive details.

Broschure

MORE TOP REFERENCES

Bismarckplatz

CUSTOMER

BEE Bismarckplatz Essen Development Company Ltd.

ARCHITECT

AVE-M Architects

USE

Bank

Year

2009 — 2010

SHORT DESCRIPTION

Forward-looking link to the past. During the refurbishment of the Bundesbahn headquarters at Bismarckplatz in Essen, which has been vacant since 2003, great importance was attached to ecology and energy efficiency. The multifunctional building envelope created there features high-performance solar, thermal and sound insulation glazing that reduces energy consumption to a minimum - supplemented by variable thermal insulation and hollow chamber web technology. Existing building fabric and new façade technology were combined by means of a discreet architectural language, thus reviving the old silhouette of the building by pairing windows modeled on the original construction with the profile slenderness of a mullion-and-transom façade. To this end, above the entrance is a glass-and-steel structure whose glass elements have been imprinted with a motif from the building's historic gable. The completed building will serve Deutsche Bank as a service center.

Our services

  • Aluminium windows
  • P/R facade
  • Plastic windows
  • Sun protection: external venetian blind with motor, 80 mm slat, not perforated
  • Revolving door

PUBLICATIONS

Are you looking for detailed information about this project? In this section you will find all publications that are available for the project. In our detail-Broschure you will find general information, as well as constructive details.

Broschure

MORE TOP REFERENCES